fight-to-end-child-slaveryMonet länsimaissa elävät ihmiset kuvittelevat, ettei orjuutta ole ollut olemassa enää moneen vuosikymmeneen. Totuus on kuitenkin aivan toisenlainen, sillä sen lisäksi, että orjuutta on yhä monessa maailman kolkassa, esiintyy vielä tänäkin päivänä valtavasti lapsiorjuutta. Arviolta viisi ja puoli miljoonaa lasta eri puolilla maailmaa voidaan luokitella lapsiorjiksi, joita käyttävät hyväksi häikäilemättömät erilaiset lasten hyvinvoinnista piittaamattomat tahot. Kaiken kaikkiaan maailman orjista jopa neljännes on lapsia. Arviolta hiukan yli puolet lapsiorjista asuu Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, 30 prosenttia Afrikassa ja noin seitsemän prosenttia Latinalaisessa Amerikassa.

Yleisesti lapsiorjuus määritellään lapseen eli alle 18-vuotiaaseen kohdistuvaan orjuuttamiseen, jonka alle kuuluvat esimerkiksi ihmiskauppa, ihmiskuljetus, vapaudenriisto ja pakkotyö. Lapsiorjuutta on lasten käyttäminen aseellisissa konflikteissa taistelijoina, prostituutiossa, kalastus- ja kaivosteollisuudessa, maanviljelyssä ja monissa muissa laittomissa toimissa kuten esimerkiksi huumekaupassa. Tyypillisiä esimerkkejä lapsityövoimasta ovat esimerkiksi banaaniplantaaseilla työskentelevät lapset Ecuadorissa, puuvillapelloilla työskentelevät lapset Egyptissä ja Beninissä, appelsiinifarmeilla työskentelevät lapset Brasiliassa, kaakaoviljelmillä huhkivat lapset Norsunluurannikolla ja hedelmä- ja vihannestarhoissa työskentelevät lapset Yhdysvalloissa. Intiassa, Egyptissä ja Pakistanissa monet lapset joutuvat tekemään töitä mattoteollisuudessa, Filippiineillä jalkinetehtailla ja Bangladeshissa ja Vietnamissa vaateteollisuudessa. Jotkut lapset ja aivan erityisesti tytöt ja jopa niinkin nuoret kuin 5-6-vuotiaat joutuvat toimimaan kotitöissä ja usein heihin kohdistuu myös fyysistä, henkistä ja toisinaan myös seksuaalista väkivaltaa. Kiellettyä lapsityövoimaa on mikä tahansa sellainen toiminta, joka aiheuttaa haittaa lapsen terveydelle, turvallisuudelle tai lapsen elämässä yleisesti.

Alaikäiset lapsia pakotetaan työntekoon ympäri maailmaa yleensä siksi, että he tulevat äärimmäisen köyhistä oloista, eikä heidän perheillään ole varaa rahoittaa heidän elämistään tai esimerkiksi koulunkäyntiään. Vaikka lapsia töihin pakottavat yritykset hyötyvätkin lapsityövoiman käytöstä, on se lasten kohdalla kurjaa hyväksikäyttöä ja riistoa, jonka seurauksena sadat miljoonat lapset joutuvat olemaan töissä koulunkäynnin sijaan. Usein lapset joutuvat näissä oloissa tekemään pitkiä, jopa 16 tunnin mittaisia työpäiviä. Monet orjuutetut lapset kärsivät terveysongelmista, jotka seuraavat heitä loppuelämän. Vastaavasti koulutuksen puute estää heitä sijoittumasta paremmin työelämään aikuisenakaan. Monet tahot pyrkivät parantamaan maailman lasten oloja, joista esimerkkinä ovat erilaiset pelifirmat ja pelisivustot. Hauskoja rahapelejä pääsee pelaamaan muun muassa osoitteessa Klikkaa tästä.