extreme-weather-conditions-and-natural-disastersNykyään valtavassa määrin lisääntyneet luonnon erilaiset katastrofit ja ennennäkemätöntä tuhoa aiheuttavat maanjäristykset ja tulvat ovat suoranaisesti ihmisten toiminnan aikaansaamia reaktioita maan päällä. Ihmiskunta kaivaa kuvaannollisesti omaa hautaansa kuluttaessaan luonnon rajallisia luonnonvaroja, kuten maaöljyä ja sademetsiä, monista muista puhumattakaan. Hallitusten päättäjien hienovaraiset toimet eivät enää riitä, vaan vaadittaisiin merkittäviä tekoja, jotta viimeisiä hengenvetojaan huokuva planeettamme voisi vielä toipua.

Maanjäristykset

Suuret maanjäristykset ovat tappaneet viimeisen vuosisadan aikana satojatuhansia ihmisiä. Osasyynä maanjäristysten tuhoisuuteen on, että ihmiset rakentavat yhä enenevässä määrin kaupunkeja ja sivilisaatioita riskialttiille alueille, joka johtuu maailman väestön jatkuvasta kasvusta. Esimerkiksi vuosikymmen sitten tapahtuneen voimakkaan vedenalaisen maanjäristyksen aikaansaamana Intian valtameren eri rannikkovaltioiden tulvissa kuoli yli kaksisataatuhatta ihmistä satojentuhansien loukkaantuneiden lisäksi. Tuhoisia maanjäristyksiä on paikassa toisensa jälkeen, eikä niille näytä olevan loppua. Tilastojen mukaan maanjäristykset ovat lisääntyneet sekä tiheydeltään että voimakkuudeltaan, joten tuhot eivät ole selitettävissä vain ihmisten väkiluvun kasvulla ja riskialttiilla rakennusalueilla.

Tulvasateet

Euroopassa yleistyneet ennennäkemättömät tulvasateet tai vastaavasti äärimmäinen kuivuus tai kuumuus sekä kylmyys ovat olleet ihmisten puheenaiheina viimeisen vuosikymmenen aikana. Kesät eivät ole niin kuin ennen ja talvien lumet sulavat tai yhtenä hetkenä sataa valtavat määrät lunta tai vettä aiheuttaen tulvavesiä ja vahinkoja. Eteläisen Euroopan maiden kaupungit täyttyvät tulvavesistä hetkessä, vaikka aiempina kuukausina on voitu kärsiä vesipulasta ja maan kuivuudesta. Tulvasateissa on kuollut useita ihmisiä ja mittavat aineelliset vahingot aiheuttavat epävarmuutta.

Mannerjään sulaminen

Koko maailman ekosysteemiä tasapainottavat mannerjäätiköt sulavat hurjaa vauhtia. Tutkijat ovat todenneet, että sulamista on enää hyvin vaikea pysäyttää, sillä vuosikymmeniä jatkunut maapallon saastuttaminen ja luonnonvarojen kohtuuton käyttö on järisyttänyt planeettamme tasapainoa. Kokonaisuudessaan Etelämantereen jäiden sulamisen on arvioitu aiheuttavan paikoin 60 metrin nousun merenpinnassa tulevaisuudessa, joten sillä tulee olemaan järkyttäviä seurauksia. Pohjoisen napa-alueen jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt viime vuosina ja arvioiden mukaan ikijää saattaa olla sulanut kolmenkymmenen vuoden sisällä. Tämä tulee järisyttämään maapallon olosuhteet, sillä jäätiköt ovat tähän asti viilentäneet maapallon lämpötilaa ja tasapainottaneet koko ekosysteemiä.

Ei siis tarvitse olla tiedemies tai uskovainen voidakseen todeta että tuntemamme maailman päivät ovat luetut. Jos etenevää tuhoisaa kehitystä ei saada pian loppumaan, maan pinnalla oleva elämä tulee kokemaan valtavan muutoksen. Tämä jää nähtäväksi, mikäli ihmiskunta selviytyy elossa.